Instagram
Podkast
dejan_mihailovic_o_novim_laguninim_naslovima
01.08.2018.

Dejan Mihailović o novim Laguninim naslovima

Dejanin Mihailović, urednik u Laguni i pisac, bio je gost u Dejaninoj radionici u sredu, 1. avgusta, kada je razgovarao o novim Laguninim naslovima koji će se uskoro naći u prodaji.
Od četvrtka, 2. avgusta u izlozima se nalazi još jedno kapitalno izdanje, svi tekstovi Andrićeve zaostavštine u jednoj knjizi, pod nazivom "Pored puta". Knjigu čine, kaže Mihailović, Andrićevi čuveni "Znakovi pored puta", zapisi koje je on redovno upisivao u svoje beležnice, svoje misli, začetke pripovedaka, ideje, susrete, razgovore. Kuriozitet ovog izdanja je što su po prvi put Andrićevi zapisi na nemačkom, latinskom, italijanskom i francuskom jeziku prevedeni na srpski jezik; druga knjiga je nastavak pod nazivom "Sveske", 11 svezaka koje su priređivači objavili nakon Andrićeve smrti. Treća knjiga u ovoj celini je nedovršeni roman "Omar-paša Latas", o sarajevskom vojskovođi koji ima zadatak da smiri begovski ustanak protiv sultanovih reformi u Bosni, dok je četvrti deo takođe nedovršena zbirka priča "Kuća na osami". Ovom prilikom Mihailović je najavio da će Laguna objaviti i Andrićeve Eseje naredne godine.
Naizgled neplanirano, ali lepo uklopljeno, ove godine se navršava 150 godina od ubistva kneza Mihaila, a Laguna je rešila da obraduje svoje čitaoce novim izdanjem knjige "Bezdno" Svetlane Velmar-Janković, roman ovenčan Ninovom nagradom 1995. godine. Čitalac prati priču o knezu Mihailu i kneginji Juliji, o događajima u Srbiji, na Balkanu i u Evropi, kroz Mihailov dnevnik i Julijina pisma, kao i kroz beležnice koje je vodio dvorski majordom Anastas Jovanović, prvi srpski fotograf. Mihailović ističe da je da je u knjizi epoha izvanredno dočarana i deluje jako autentično, što pokazuje da je Velmar-Janković izuzetan poznavalac prilika i vremena o kojem piše, kao i da je to dočarala uz pomoć jezika kakvim se tad govorilo.
Još jedno ponovljeno izdanje pisca koji je svojevremeno zadivio publiku i kritičare svojom leksikom i osobitim načinom prepričavanja događaja, osvanuće uskoro u prodaji. U pitanju je roman "Despot i žrtva" Dobrila Nenadića, priča novim odnosom prema, jednim romanom koji je prvi put govorio polifonijskim glasovima o događajima na jedan osobit način, reč je o Dobrilu Nenadiću i njegovom romanu "Dorotej", priča o despotu Đurđu Brankoviću za vreme izgradnje Smedereva, gde Nenadić demistifikuje uobičajeni hagiografski pristup i srednjem veku, i istoriji i ličnostima, bez ikakvog ulepšavanja likova. S obzirom na leksiku koju Nenadić upotrebljava i izuzetno bogat jezik, Mihailović veruje da će ovaj roman ponovo i danas osvojiti čitaoce.
Novi roman Vuka Draškovića "Aleksandar od Jugoslavije", posvećen Aleksandru Karađorđeviću, obuhvata period od ulaska srpske vojske u Beograd, nakon što je srpska vojska probila Solunski front pa sve do atentata u Marseju 1934. godine. Knjiga prati kraljev život, njegova razmišljanja i dileme o kraju rata, formiranju Jugoslavije... Mihailović smatra da je roman utoliko intrigantan što Vuk Drašković na jedan neumoljiv način secira ondašnje nacionalne vođe, koji su i tada kao i pred raspad te zemlje, bili posvađani i svako je vukao na svoju stranu, da je pitanje kako se ta velika zajednica uopšte formirala. Aleksandar je stalno insistirao i pokušavao da napravi Jugoslaviju i čoveka koji bi se zvao Jugosloven bez nacionalnih obeležja, ali u tome nije uspeo, nije naišao na razumevanje svoje okoline, bio je uporan i zbog toga je možda i ubijen, mnogima je smetala ta i takva Jugoslavija. Knjiga se očekuje u drugoj polovini septembra.
Nedavno je izašao roman Žozea Saramaga "Staklena kupola". To je njegov mladalački roman, koji je predao izdavaču davne 1953. godine, ali je rukopis nestao i vraćen je tek četrdesetak godina kasnije, međutim Saramago nije hteo da ga objavljuje za života. Ovo je pretposlednji roman u takozvanom Saramago projektu, 20 knjiga koje će Laguna objaviti, a poslednja je roman "Povest o opsadi Lisabona" koji će biti objavljen krajem godine.
Za sam kraj razgovora Mihailović je najavio prave poslastice za sve ljubitelje dobre knjige: novi roman Gorana Petrovića, kao i roman reditelja i scenariste Gorana Markovića, koji je u još uvek u formi rukopisa.

Podkast
ivana_misirlic_o_najnovijim_knjigama_za_decu
Ivana Misirlić, urednica u izdavačkoj kući Laguna, bila je gost Dejanine Radionice. Kako se bliži septembar i povratak u školske klupe, tema ovog ceo tekst
dejan_mihailovic_o_novim_laguninim_naslovima
Dejanin Mihailović, urednik u Laguni i pisac, bio je gost u Dejaninoj radionici u sredu, 1. avgusta, kada je razgovarao o novim Laguninim naslovima koji će se ceo tekst